» » Студентський проєкт «Як зменшити використання паперу в університеті»

Студентський проєкт «Як зменшити використання паперу в університеті»

Дата: 6-05-2024, 15:06 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У межах діяльності навчальної лабораторії «Міжнародна студія сталого розвитку» кафедри міжнародних відносин та дипломатії навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина Західноукраїнського національного університету (координатор – доцент Наталія Карпишин) студенти групи МВСК-11 Ірина Скрибка, Василина Ватащак та Дмитро Подопригора презентували проєкт на тему «Як зменшити використання паперу в університеті».

Розробниця проєкту Ірина Скрибка поділилася ключовими аспектами проєкту: «Впевнена, що ви часто чуєте такий лозунг: «Мисли глобально – дій локально». Сенс цієї фрази криється у вмінні передбачати та моделювати ситуації у всіх варіантах та сценаріях. Зрозуміло, що неможливо врятувати все людство за один день, бо ми живемо не в серіалі про супергероїв, але спробувати покращити те, що нас оточує цілком можливо. Начебто просто, але більшість вважає, що її маленькі дії не допоможуть світу і тому краще їх уникати. Таке мислення є помилковим, тому ми вирішили, що нам потрібно подавати приклад. Чи задумувались ви скільки в рік вирубується дерев, заради нашого з вами користування папером? За даними статистики: на рік знищується понад 15 млрд. дерев, а це приблизно 7,3 млн. гектарів лісів. Тобто, за хвилину зникає ділянка лісу, що дорівнює 20 футбольним полям. Чи не засмучує вас цей факт? Впевнена, що так. Нас також! Саме тому, ми розробили «зелений» проєкт «Як зменшити використання паперу в університеті».

Нашою метою є розробка і реалізація пропозицій щодо мінімізації використання паперу в університетському середовищі задля зменшення екологічного навантаження, яке спричинює великий обсяг паперових відходів, та сприяння раціональному використанню природних ресурсів. Також наш проєкт базується на ідеї сталого розвитку та досягнення Цілі сталого розвитку 12 – відповідальне споживання і виробництво та  Цілі сталого розвитку 15 – захист і відновлення екосистем суші.

Ось декілька ініціатив, що мають допомогти нашому університету оцифруватися та стати на шлях більш раціонального використання паперу.

  1. Ініціатива № 1: Виконання самостійної роботи в електронному вигляді. Кожен викладач після лекції дає студентам завдання на самостійне опрацювання для кращого засвоєння матеріалу. Дуже часто викладачі заохочують виконувати цю роботу саме в письмовій формі, для того, щоб студент отримав оцінку. Ми впевнені, що хорошою альтернативою для паперових самостійних завдань є їхнє виконання в електронній формі.
  2. Ініціатива № 2: Електронний КПІЗ. Думаю кожен студент погодиться, що замість рефератів набагато краще було б робити КПІЗ у вигляді презентації. Це дозволить поєднати креативність та знання по-максимуму та сприятиме не тільки активному залученню студентів у навчальний процес, а й особистісному розвитку. Якщо викладач наполягає все ж таки на рефераті, то робота також має бути в електронному варіанті.
  3. Ініціатива № 3: Заохочувати вести електронні конспекти, які мають безліч переваг порівняно з традиційними – паперовими. А саме: екологічність, зручність зберігання, можливість оновлення, легкий доступ, можливість робити анотації та швидкий пошук.
  4. Ініціатива № 4, яка вже запропонована адміністрацією університету: Електронні журнали відвідуваності. Ми впевнені, що перевага електронних журналів відвідуваності очевидна, оскільки, це можливість швидко відмітити всіх відсутніх будь-де і з будь-якого пристрою.

Успішна реалізація нашого проєкту передбачає залученість студентів та викладачів до оцифрування нашого університету, проведення заходів щодо висвітлення проблеми використання великої кількості паперу, розвиток ініціативи щодо висаджування дерев та формування пулу бонусів для найбільш ініціативних студентів та викладачів від менеджменту університету.

Також, для того, щоб студенти університету краще розуміли важливість реалізації концепції сталого розвитку і  слідкували за проєктами навчальної лабораторії ми створили сайт «Міжнародна студія сталого розвитку» (https://sites.google.com/view/sustainablestudio), де будемо висвітлювати актуальні теми, проєкти  та розробки.

На останок хотілось би сказати, що все геніальне – просте і стан нашої Планети повністю в наших руках, а нерішучість ніколи не вигравала битву».