» » Реалізація цілей сталого розвитку у ЗУНУ

Реалізація цілей сталого розвитку у ЗУНУ

Дата: 29-03-2024, 14:44 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Одним із напрямів діяльності навчальної лабораторії кафедри міжнародних відносин та дипломатії «Міжнародна студія сталого розвитку» є моніторинг реалізації політики сталого розвитку. 

Здобувачі освітньої програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації  та регіональні студії» Юлія Лукащук та Соломія Худяк разом із координатором діяльності навчальної лабораторії, доцентом кафедри міжнародних відносин та дипломатії Наталією Карпишин презентували результати дослідження щодо реалізації цілей сталого розвитку у Західноукраїнському національному університеті. 

До присутніх звернулася проректор з науково-педагогічної роботи (міжнародна діяльність) Уляна Коруц. У своїй промові вона зазначила важливість та актуальність  популяризації та просування ідей сталого розвитку в Україні і світі. Уляна  Зіновіївна розповіла про міжнародний досвід реалізації цілей сталого розвитку закладами вищої освіти та наголосила, що ЗУНУ активно впроваджує політику сталого розвитку та розвиває цю діяльність.

Завідувач кафедри міжнародних відносин та дипломатії Оксана Тулай зауважила, що політика сталого розвитку є ключовою для забезпечення та сприяння реалізації концепції сталого розвитку в усіх сферах суспільства. Тому в межах освітньої програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» здобувачі мають можливість вивчати освітні компоненти «Основи сталого розвитку» та «Економіка сталого розвитку». Це допомагає зрозуміти складні проблеми, з якими зустрічається наша планета, такі як: зміна клімату, вичерпання природних ресурсів, забруднення довкілля та інші. Вивчення цієї тематики сприяє формуванню міждисциплінарного підходу до розв'язання проблем екологічного, економічного і соціального характеру та допомагає розвивати навички критичного аналізу й оцінки ситуації з точки зору її впливу на довкілля, економіку та суспільство. Знання щодо формування концептуальних засад сталого розвитку актуалізуються у сучасному світі, тому випускники, які мають розуміння у цій сфері, можуть мати конкурентну перевагу на ринку праці. Вивчення питань, пов’язаних із проблемами сталого розвитку, сприяє формуванню у здобувачів громадянської відповідальності та усвідомлення ролі у створенні власного життя та майбутнього наступних поколінь.

Здобувачі освіти Юлія Лукащук та Соломія Худяк розповіли як, використовуючи доступні джерела інформації, їм вдалося проаналізувати напрацювання, заходи, та ініціативи, які реалізовувалися в ЗУНУ у 2023 році, та систематизувати відповідно до цілей сталого розвитку. За підсумкам. проведеної роботи було з’ясовано, що найбільших успіхів університет досягнув у реалізації цілі 3 (міцне здоров’я і благополуччя); цілі 4 (якісна освіта); цілі 9 (промисловість, інновації та інфраструктура); цілі 12 (відповідальне споживання та виробництво); цілі 15 (захист екосистем суші).       

Результати студентського моніторингу передано представнику бібліотеки ЗУНУ ім. Л. Каніщенка Наталії Левицький, яка була присутня на зустрічі і пояснила, що зібрана інформація є надзвичайно корисною для подальшої роботи щодо визначення світового рейтингу університету зі сталого розвитку «QS World University Rankings: Sustainability». Цей рейтинг спільно з іншими показниками, такими як: академічна репутація; співвідношення викладач, студент; цитування опублікованих досліджень; репутація у роботодавця; інтернаціоналізація формує один із найпрестижніших світових рейтингів «QS World University Rankings» від аналітичної компанії «Quacquarelli Symonds» (QS). 

Світовий рейтинг сталого розвитку університетів (QS World University Rankings: Sustainability) – це новий показник, який було запроваджено у 2022 році у відповідь на зростаючу роль сталого розвитку у вищій освіті та суспільстві загалом. Він дає можливість оцінити показники сталого розвитку університетів і визначити найкращі практики щодо досягнення цілей сталого розвитку.

ТОП-10 університетів, які отримали найвищий рейтинг «QS World University Rankings: Sustainability» у 2023 році, очолювали заклади вищої освіти Канади, США, Великої Британії, Австралії, Японії, Нової Зеландії.

Майбутні дипломати, які навчаються за освітньою програмою «Міжнародні відносини, суспільні комунікації  та регіональні студії» поставили амбітну мету щодо щорічного моніторингу діяльності Західноукраїнського національного університету у сфері реалізації цілей сталого розвитку та сподіваються, що у подальшому він увійде до складу зво, представлених на світовій арені у рейтингу сталості університетів.